top of page
Search

Ce fel de încredere are de fapt un leader?

Leaderii ne inspiră încredere.

Percepem de asemenea leaderii ca fiind oameni încrezători și ambițioși. Leaderii înțeleg pe de altă parte că a avea încredere nu este același lucru cu a avea (mereu) dreptate. Poate pare contraintuiv, însă leaderii care au încredere în ei sunt în realitate deschiși la a asculta alte opinii. Sunt chiar curioși să afle alte opinii mai degrabă decât să își ocupe timpul dovedind cât de bune sunt propriile idei. "Nu sunt preocupat să am dreptate, sunt preocupat de succes și să fac ceea ce e bine" (Steve Jobs) Uneori când se vorbește despre succesul oamenilor de afaceri vizionari putem avea impresia că excelenta lor se datorează EXCLUSIV unei sclipri de geniu si determinării de a își urma visul. De multe ori însă o privire mai atentă la mărturiile lor, modul în care organizează companiile sau modul în care iau decizii ne arată că astfel de oameni nu sunt super-oameni. Ei sunt într-adevăr ambițioși, au o viziune în care cred cu determinare, însă cautā proactiv oameni care sa li se alăture în drumul spre acea viziune. Cu alte cuvinte, se folosesc în mod conștient de puterea colaborărilor, fie ca este vorba de generare de idei sau propagarea ideilor. Încrederea lor nu este una legata de ego, ci este mai degrabă încredere în potențialul colectiv și în viziune care, cumulat, fac ca lucrurile să "se așeze". Încredere că împreună cu oamenii potriviți se găsește o soluție. Rezultatul este o echipă care aspiră către un scop comun, care are liberate și încurajare să își exprime ideile și care găsește astfel soluții inovative. "Unirea este începutul, a rămâne împreună este progres și a lucra împreună este succes" spunea Henry Ford (care de altfel era se întâlnea regular cu Thomas Edison, Harvey Firestone și John Burroughs pentru a se provoca reciproc). "Lucrurile grozave din afaceri nu sunt niciodată făcute de un sigur om. Sunt făcute de o echipă de oameni" (Steve Jobs) "Nu există două minți care să se întâlnească fără a crea o a treia forță invizibilă ce poate fi asemănătoare cu o a treia minte" (Napoleon Hill) Ce încerc să spun de fapt este că încrederea în capabilitățile proprii trebuie echilibrată de conștiința că mai multe perspective sunt mai bune decât una. Oricât de siguri am fi de noi trebuie să lăsăm loc de curiozitate. Cum facem asta?

1. Începeți prin a vă asigura că ascultați cu adevărat.

2. Căutați activ alte opinii. "Nu are sens să angajam oameni deștepți ca să le spunem ce să facă. Angajam oameni deștepți ca să ne spună ei ce să facem." (Steve Jobs)

3. Fiti curioși despre raționamentul din spatele opiniilor alternative. Întrebați "ce anume..." sau alte întrebări deschise care invită la explorare, evitând "de ce?".

4. Căutați în mod conștient să vă detașați pentru scurt timp de opinii proprii și să vă întrebați "ce anume îmi oferă perspectivele alternative prezentate de alții?". Din nou, este o întrebare care necesită o atitudine de curiozitate sinceră. Trebuie să va întrebați cu adevărat. Doar întrebați-vă și este posibil să fiți surprinși de emergența a noi perspective/idei sau recunoașterea că reticența voastră era de fapt o formă de "autoprotectie".

5. Evitând decizii care sunt luate în consens. Dacă o propunere este acceptată de întreaga echipă fără a fi provocată este mai sănătos sa invitam echipa să găsească ce altceva este posibil.

6. Fiind atenți la emoțiile pe care alte opinii le trezesc în voi. Emoțiile pot fi foarte diferite, de la furie la nepăsare și acestea ne pot servi drept indicii a ceea ce determină cu adevărat reacția față de acea opinie. Acordați-va câteva momente să conștientizați emoțiile și intrebati-va ce asume vă comunică; frica de exemplu poate avea legătură cu schimbări, tristețea poate apărea de exemplu atunci când trebuie să renuntati la ceva. În concluzie, este nevoie de o doză bună de conștientizare a propriilor limite, a propriilor emoții și de a fi deschiși să învățăm din orice situație și din interacțiunea cu alții. Încrederea leaderilor vizionari vine din flexibilitatea mentală și curiozitate, nu din nivelul de capabilități. Gândiți-vă la încrederea pe care o au copiii și curiozitatea "inocentă" dar generativă a lor.

"Leaders are learners, not knowers"



34 views0 comments

Recent Posts

See All

There really is no such thing as financial risk.

Yes, being a CFA chartholder and a certified Risk Manager doesn't stop me from saying this. And here is why: there are humans beyond any numbers. If you consider the financials of a company, of a sect

Challenge

❓Do you want to join me on a challenge? (I had set this for myself too cause I find it healthy to do so often enough) ✅The challenge is simple: change your opinion about something. Except it's not th

Post: Blog2_Post
bottom of page